středa 10. srpna 2016

Pepř

Kdysi byla jeho hlavním dodavatelem Indie, nyní přichází z Brazílie, Indonésie, Malajsie a Madagaskaru. Černý pepř je velice ostrý, bílý poněkud jemnější. Naložená zelená odrůda je obzvlášť aromatická. Růžová zrnka nejsou pravým pepřem, mají ostrou pryskyřičnou chuť a v kuchyni je používáme s mírou, zejména na ozdobu. Pepř je univerzální koření. Používá se čerstvý celý, sušený celý a mletý, také drcený a tlučený, rovněž konzervovaný. Čerstvě mletý - černý nebo bílý – patří k nejaromatičtějším, zejména do salátů a minutek, celý pepř se používá do marinád, masových a zeleninových vývarů, masových pečení, zelený pepř je ideální do omáček k rybám a drůbeži. Platí zásada: bílý pepř dáváme na světlé pokrmy, černý na tmavé. Pepř stimuluje trávení a podporuje krevní oběh. 


Žádné komentáře:

Okomentovat