pátek 26. srpna 2016

Lehoučký letní dort

Na 12 kousků: 75 g cukru, tabulku hořké čokolády, 2 balíčky vanilkového cukru, 75 g moučkového cukru, špetku soli, 5 vajec, 200 g mletých lískových oříšků, 2 lžíce rumu, lžičku prášku do pečiva, pečící papír
Na zdobení: 500 g třešní, 2 lžíce solamylu, 80 g cukru, 3 plátky bílé želatiny, 250 g jemného krémového tvarohu, 250 g netučného tvarohu, šťávu a nastrouhanou kůru z citronu, kelímek smetany ke šlehání, 200 ml třešňové šťávy, lžící lupínků z lískových oříšků, 12 čokoládových lístečků
Čokoládu najemno nastrouháme. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl třeme do pěny. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně přimícháme do krému, přidáme čokoládu, oříšky, rum a prášek do pečiva. Z bílků ušleháme sníh a přidáme do oříškové hmoty. Dortovou formu vyloženou pečícím papírem naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě 50 minut. Upečený dortový korpus vyjmeme z formy, přeložíme na podložku a znovu upevníme okraj dortové formy. Opláchnuté třešně vypeckujeme. Ve 2 lžících šťávy rozmícháme solamyl, zbylou šťávu a 30 g cukru přivedeme k varu. Přilijeme solamyl, krátce povaříme a přidáme třešně. Třešňovou směs rozprostřeme na povrch dortu, mezitím dáme změknout želatinu. Krémový netučný tvaroh, 50 g cukru, citronovou šťávu i kůru vymícháme do hladkého krému. Želatinu vymačkáme, rozpustíme, smícháme s trochou krémové hmoty a spojíme se zbylým krémem. Ušleháme šlehačku a zlehka ji vmícháme do krému, který rozetřeme na vrstvu třešňové směsi. Dort vložíme na 3 hodiny do chladničky. Oříškové lupínky orestujeme na suché pánvi a necháme vychladnout. Dort pěkně ozdobíme třešněmi, oříškovými lupínky a lístky čokolády.

Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 620 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat