úterý 23. srpna 2016

Kedluben

Dodává energii a vitalitu – účinné látky a lléčebné využití, obsahuje vitamin C (více než citrony, 100 g kedlubnu pokrývá 88% jeho denní potřeby), karoten, vitaminy B1 a B2, provitamin A, vápník, fosfor, železo, mladé listy mají několikanásobně více vitaminu C a třikrát víc vápníku než bulvy, posiluje imunitní systém, pomáhá při stresu, posiluje srdce a cévy, biotin působí na zdravou kůži a vlasy,, niacin dodává energii a vitalitu, selen chrání před volnými radikály a arteriosklerózou, vhodný pro redukční dietu.
Nákup – vhodné jsou menší, čerstvé, pružné, nepopraskané, nezavadlé a nedřevnaté bulvy.
Uchování – v zeleninovém oddílu chladničky 1 – 2 týdny, podzimní kedlubny několik týdnů.
Použití v kuchyni – jarní rané kedlubny jsou nejlepší syrové ale můžeme je i dusit (nakyselo jako zelí), smažit, plnit, zapíkat, vařit (polévky) a konzervovat (strouhané ve sladkokyselém nálevu).



Žádné komentáře:

Okomentovat