úterý 23. srpna 2016

Jablkový závin Danone

400 g polohrubé mouky., 1 lžička kypřícího prášku do pečiva., sůl., 125 g másla nebo rostlinného tuku., 1 kelímek bílého jogurtu., tuk na vymazání plechu., vejce na potření., bílá čokoládová poleva na ozdobení
Náplň – asi 1 kg jablek., 3 lžíce strouhanky., 3 lžíce strouhaného kokosu., 6 lžíc skořicového cukru., 3 lžíce nadrobno pokrájeného kandovaného ovoce
Z prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva, změklého tuku, jogurtu a soli vypracujeme vláčné těsto, které uložíme nejméně na dvě hodiny do chladna odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Nasucho za stálého míchaní osmahneme strouhanku a smícháme ji se strouhaným kokosem, jablka pokrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme nebo pokrájíme na tenké plátky. Odpočinuté těsto rozdělíme na tři části, rozválíme na pláty, posypeme strouhankou, poklademe jablky, kandovaným ovocem, posypeme skořicovým cukrem a stočíme. Po stranách dobře stiskneme, aby nevytekla náplň, a přeneseme na tukem vymazaný plech. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté třoube upečeme. Vychladlé záviny pocákáme bílou čokoládovou polevou a po ztuhnutí polevy pokrájíme na kousky.
Tip – Připravujeme-li závin pro sváteční příležitost, můžeme postupovat takto: Část těsta rozválíme na obdélník, jehož střed pokryjeme náplní a okraje těsta rádýlkem po obou stranách šikmo nakrájíme na proužky široké 2 – 3 cm, ty klademe střídavě přes náplň. 

Žádné komentáře:

Okomentovat