středa 24. srpna 2016

Zeleninový koláč

1 plech (4-6 porcí) – 375 g mouky., 1 balení sušeného droždí., 4 lžíce olivového oleje., sůl., 200 g prorostlého špeku., 500 g mrkve., 500 g brokolice., 2 hlízy fenyklu., 1 pórek., 1 kedlubnu., 400 g mléka., 200 g kořeněného taveného sýra., 6 vajec., mletý pepř., muškátový oříšek., tuk a mouku do formy., 100 g strouhaného sýra Gouda.,
Do mísy prosijeme mouku a droždí. Přidáme 200 ml vlažné vody, olej a 1 ½ lžičky soli a hnětačem uhněteme hladké těsto. Zakryjeme a necháme cca 30 minut kynout. Zatím nakrájíme špek na malé kostičky, rozpálíme na pánvi a odstavíme. Oškrábeme mrkev a nakrájíme na plátky. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a odstraníme listy. Lodyhu růžiček oloupneme a vše omyjeme. Fenykl zbavíme zelených dřevnatých košťálů a ovadlých částí. Hlavičky omyjeme a nakrájíme na plátky. Pórek zbavíme zvadlých listů, nakrájíme na kolečka a propereme. Oloupeme kedluben, popřípade odstraníme ztvrdlá místa. Nakrájíme ho na kolečka a ta pak rozčtvrtíme. Zeleninu spaříme v dostatečném množství slané vody, pak prudce zchladíme a necháme okapat. Ohřejeme mléko, rozpustíme v něm tavený sýr a zchladíme až bude směs vlažná. Přidáme špek a vejce, vše zakverláme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těsto znovu prohněteme. Plech lehce vymastíme a posypeme moukou, vyválíme na něm těsto, okraje vytáhneme. Na těsto dáme připravenou zeleninu a přelijeme ji mléčnou směsí. Plech zakryjeme alobalem. Pečeme v troubě předehřáte na 200° C (plyn stupeň č. 3) cca 45 minut. Na posledních 15 minut odstraníme alobal a koláč posypeme strouhaným sýrem.
Koláč celkem obsahuje cca 5276 kcal., 193 g bílkovin., 320 g tuků
 

Žádné komentáře:

Okomentovat