středa 24. srpna 2016

Mango

Šťavnatá pochoutka s vůní broskví – účinné látky a léčivé účinky – pod jedlou slupkou jsou uloženy minerální látky, vápník, železo, jod, hořčík a fosfor; mango je bohaté na vitaminy A, C, E a betakaroten; zralá dužina je lehce stravitelná; vitamin C a batakaroten jako antioxidanty podporují obranné mechanismy, chrání před volnými radikály a snižují tak nebezpečí vzniku rakoviny; mango osvěžuje, zlepšuje náladu a uklidňuje nervy, posiluje kůži a kosti. V obchodě jsou čerstvé plody k dostání celoročně. Sklízejí se neúplně zralé; zralé zelenožluté až červené plody se poddávají tlaku prstůa nasládle vodní. Tvrdé plody při pokojové teplotě, popřípadě uložené v platikovém sáčku během týdne dozrají; v chladničce vydrží zralá manga 3 – 4 dny. Zralé plody se konzumují čerstvé; používají se do ovocných salátů, mũsli, jogurtu, tvarohových dezertů, zmrzlin; vařené jako příloha k rybám nebo masu, zejména k šunce a drůbeži; v zemi původu se zpracovávají na šťávy, kompoty, želé a marmelády, ze zelených nezralých plodůse připravuje indické mangové čatní.

Žádné komentáře:

Okomentovat