středa 24. srpna 2016

Křehký rebarborový koláč

12 kousků – 250 g polohrubé mouky., 60 g cukru., špetka soli., 125 g chlazeného másla., 1 velké vejce., tuk na vymazání formy., luštěniny na slepé pečení.,
Obložení – 750 g rebarbory., 100 g mletých mandlí., 150 g cukru., ½ lžičky mleté skořice.,
Na těsto smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme na vločky nakrájené máslo a vejce. Z přísad rychle vypracujeme hladké soudržné těsto. Zabalené do fólie ho chladíme asi 60 minut. Vymažeme koláčovou formu nebo rozvírací formu vyložíme papírem na pečení. Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát velikosti formy a formu jím vyložíme. Ze zbývajícího těsta vyválíme váleček a utvoříme z něj zvýšený okraj koláče. Plát několikrát propíchneme vidličkou. Dno vyložíme papírem na pečení a zatížime luštěniny a papír odstránime. Na obložení omyjeme rebarboru. Očistíme ji a nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Troubu předehřejeme na 180° C. Rebarboru ozdobně rozložíme na koláč. Hojně posypeme mletými mandlemi a cukrem smíchaným se skořicí. Pečeme zhruba 30 minut. Vyjmeme z trouby. Vlažné nebo vychladlé podáváme.
Příprava cca 45 minut., chlazení 60 minut., pečení 45 minut., kousek asi 280 kcal., 5 g bílkovin., 14 g tuků., 33 g sacharidů
Tip – Rebarboru omyjeme a osušíme. Vlákna stáhneme od dolního silného konce k hornímu. Řapíky poskládáme vedle sebe a nakrájíme na stejnoměrné kousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat