čtvrtek 25. srpna 2016

Slavonické koláčky

2 kostičky droždí, sklenka vlažného mléka, 1 lžíce cukru, 500 g polohrubé nebo hladké mouky, 250 g Hery, 2 vejce, špetka soli.
Náplně: marmeláda, ochucený tvaroh a povařený mák, drobenka ze 3 lžic hrubé mouky, 2 lžic cukru a 1 lžíce másla, vejce na potření, tuk na plech
Z droždí, vlahého mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce a změklý tuk. Vše smícháme a na pomoučeném vále hned vypracujeme hladké těsto, podsypeme ho moukou, vyválíme na silnější plát a skleničkou vykrajujeme koláče. Dnem skleničky namočeným v mouce vytvarujeme střed, naplníme ho marmeládou, ochuceným tvarohem a mletým mákem povařeným s mlékem a cukrem. Posypeme drobenkou, okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, rozložíme na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Po vychladnutí koláče pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat