středa 10. srpna 2016

Kmín

Roste v mírném pásu Evropy a Ameriky, na vývoz se však pěstuje převážně ve Francii, Nizozemsku a Polsku. Světlehnědá semena mají zvláštní příjemnou vůni a štiplavě kořennou chuť. Je vhodný do slaných i sladkých pokrmů, nezbytný při vaření brambor a většiny bramborových pokrmů, nezbytný při vaření brambor a většiny bramborových pokrmů, dobře ochucuje zelí, kapustu a červenou řepu, sýry a sýrové pokrmy, zeleninové polévky, guláše zejména z vepřového a telecího masa a dušené pečeně. Moučníkům a pečivu dodává charakteristickou chuť a vůni. Kmín je zdravé koření, ale je velmi aromatické (ve větším množství by mohl přehlušit chuť pokrmů). Celá rostlina obsahuje silice, flavonoidy, tuky, třísloviny, vitamin C, karoten a další účinné látky. Využívá se při přípravě zdravých vín a likérů. Kmín je typickým kořením do chlebů, slouží k posypu slaného pečiva. Kmín je dvouletá rostlina, která se pěstuje na polích, roste na loukách a pastvinách. V prvním roce vytváří pouze listy, ve druhém roce kvete a dozrávají plody - malé tmavohnědé dvounažky. Listy používáme pouze čerstvé – do pokrmů z brambor, zeleniny, luštěnin, výborné jsou v tvarohových pomazánkách a k taveným sýrům na zahrádce pěstujeme kmín především kvůli čerstvé nati. Kmín mírní zažívací potíže a nadýmání, tlumí křeče. 





Žádné komentáře:

Okomentovat