čtvrtek 11. srpna 2016

Mrkvance-recept

500 g polohrubé mouky, sůl, 80 g cukru, 80 g hery, 1 vejce, 30 g droždí, mléko, mouka na vál, 3 lžíce másla nebo hery na pomaštění, moučkový a vanilkový cukr na posypání.
Na mrkvovou náplň: 300 g mrkve, 2 lžíce džemu, 1 lžíce rozinek, med, cukr
Nejdříve připravíme kvásek. Do hrnečku dáme trochu mléka a zahřejeme. Doplníme malým množstvím cukru a mouky, rozdrobíme droždí, hrneček přikryjeme a na mírně teplém místě necháme kynout. Pak prosijeme mouku, přidáme sůl a prosetý cukr, rozpuštěný tuk a vejce. S vykynutým kváskem a dalším,trochu ohřátým mlékem pak vše v míse zpracujeme na hladké, středně tuhé těsto, na povrchu ho posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout. Asi po jedné hodině kynutí vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1 cm. Krájíme čtverce, poklademe je připravenou náplní a velmi dobře uzavřeme, aby náplň nevytékala. Na vále necháme ještě nejméně 15 minut kynout. Teprve potom buchty klademe na dobře vymazaný pekáč a dobře je rozpuštěným tukem promazáváme. Dáme je do mírně předehřáté trouby, aby ještě nakynuly. Jakmile vyskočí, potřeme je zbylým tukem a upečeme. Upečené sypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Příprava mrkvové náplně: mrkev očistíme, nastrouháme a spojíme s džemem. Osladíme cukrem nebo medem. Nakonec do náplně přidáme rozinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat