čtvrtek 18. srpna 2016

Dort kávový po italsku

Na 16 kousků si připravíme: 3 lžičky mleté kávy., 190 g polohrubé mouky., 135 g másla nebo rostlinného tuku., 30 g moučkového cukru., 3 žloutky., 4 vejce., 250 g cukru., 115 g solamylu., 25 g kakaa., višňový kompot (720 ml)., 5 lístku bílé želatiny., 550 ml smetany ke šlehání., 4 lžíce kávového likéru., 200 g mascarpone nebo žervé., 150 g čokoládové polevy., 16 kandovaných třešní., tuk na vymazání formy
Z lžičky mleté kávy, 90 g mouky., 60 g tuku., moučkového cukru a žloutku vypracujeme hladké těsto, které dáme na asi 30 minut do chladu. Pak těsto rozválíme na vymazaném dnu dortové formy (průměr 26 cm) a v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) pečeme 10 – 12 minut. Zbytek kávy se 4 lžícemi vody necháme přejít varem, odstavíme a přecedíme. Kávu vejce a 180 g cukru utřeme do pěny. Navrch prosijeme zbylou mouku, 90 g solamylu a kakao. Nakonec vmícháme rozpuštěný zbytek tuku a těstem potřeme korpus. Pečeme dál při stejné teplotě ještě zhruba 30 minut. Višňový kompot dáme okapat, šťávu si zachytíme. Zbylý solamyl utřeme se 4 lžícemi šťávy. Ostatní višňovou šťávu přivedeme k varu, přimícháme solamyl a višně. Korpus rozřízneme vodorovně na tři díly. Na spodní díl rozetřeme kompot, zaklopíme druhým dílem a dáme vychladit. Do vody namočíme 3 lístky želatiny. Zahřejeme 50 ml smetany a zbylý cukr, sejmeme a opatrně zbylé 2 žlutky. Želatinu vymačkáme a v krému rozpustíme. Přimícháme 2 lžíce kávového likéru a mascarpone či žervé. 150 ml smetany ušleháme a vmícháme do krému. Potřeme jím druhým díl korpusu a zakryjeme třetím. Opět dáme do chladu. Namočíme zbylé 2 lístky želatiny. Polevu rozpustíme. Zahřejeme 2 lžíce kávového likéru, smícháme s 50 g polevy a rozpustíme v ní želatinu. Přimícháme tuhou šlehačku ze 150 ml smetany. Krémem potřeme dort a dáme na zhruba 2 hodiny do chladu. Zbylou polevu rozetřeme na prkénko a po ztuhnutí uděláme špachtlí tenké hoblinky. Zbylou smetanu ušleháme. Dort ozdobíme kopečky šlehačky, hoblinkami a kandovanými třešněmi.
Doba přípravy asi 2 ½ hodiny (bez doby čekání)., kousek zhruba 2050 kJ / 490 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat