čtvrtek 18. srpna 2016

Dort griliášový s meruňkami

Na 12 kousků si připravíme: Na těsto: 120 g másla., 125 g cukru., sůl., lžičku prášku do pečiva., 200 g polohrubé mouky., 2 vejce., 2 – 3 lžíce mléka., tuk na vymazání formy
Na griliáš: 150 g cukru., 100 ml smetany ke šlehání., 150 g mandlových lupínků., 100 g másla
Na náplň: 600 ml smetany ke šlehání., plechovku (850 ml) meruňkového kompotu., 2 – 3 lžíce cukru., sáček vanilkového krému v prášku
Změklé máslo, cukr a sůl utřeme do pěny, postupně přidáme vejce, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ze všech přísad uhněteme hladké těsto, kterým naplníme dobře vymazanou dortovou formu (průměr 26 cm). Pečeme 15 – 20 minut v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2). korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Na griliáš povaříme asi 5 minut smetanu, cukr, mandlové lupínky a máslo. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a hmotu na něm uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) 15 – 20 minut. Necháme vychladnout a potom griliáš rozkrájíme na 12 kousků. Meruňky z kompotu dáme na síto okapat, čtyři si potom odložíme na ozdobení. Smetanu ušleháme s cukrem a vanilkovým práškem. Okraj dortové formy upevníme kolem vychladlého korpusu. Na něj rovnoměrně rozložíme okapané meruňky a potřeme zhruba třemi čtvrtinami vanilkového krému. Zbylým krémem naplníme zdobící sáček s hvězdicovou trubičkou a dort ozdobíme 12 psinkami. Odložené meruňky rozkrájíme na 12 kousků a dáme je na krémové pusinky. Nechám asi hodinu v chladu. Nakonec dort dozdobíme kousky griliáše poskládanými do větrníku.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny (bez doby čekání)., kousek zhruba 1800 kJ / 430 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat