čtvrtek 11. srpna 2016

Buchty - tvarohové, makové, povidlové

Těsto: 800 g hladké mouky, 50 g droždí, 100 g cukru, asi 3 dl mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 10 g soli (citronová kůra), 200 g másla, 50 g moučkového cukru
Náplň tvarohová: 100 g měkkého tvarohu, 1/2 vejce, 40 g cukru, 50 g rozinek, (citronová kůra)
Náplň maková: 100 g máku, 1 dl mléka, 50 g cukru, 20 g strouhanky, (citronová kůra)
Náplň povidlová: 150 g povidel, 20 g cukru, 1 lžíce rumu
Droždí rozmícháme s částí cukru a teplého mléka, přidáme část prosáté mouky a necháme v teple vykynout. Do zbývající prosáté mouky přidáme vlažné mléko, vejce, žloutek, cukr, sůl, (citronovou kůru), 100 g rozehřátého másla a spolu s vykynutým kváskem zpracujeme na vláčné hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Dostatečně vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát tlustý asi 1 cm, nakrájíme čtverce o velikosti 4 x 4 cm a do jejich středu rozdělíme připravené náplně. Čtverce pečlivě zabalíme, aby náplň byla všude uzavřena. Buchty skládáme do máslem vymazaného pekáče a jednotlivě potíráme rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Naplněné buchty necháme ještě vykynout, na povrchu je potřeme zbývajícím máslem a ve vyhřáté troubě je pečeme dočervena. Upečené buchty po krátkém ochlazení vyklopíme z pekáče, oddělíme od sebe a pocukrujeme.
Příprava makové náplně: Jemně umletý mák zavaříme do mléka, přidáme cukr, (citronovou kůru) a po krátkém povaření zahustíme lžící strouhanky.

Žádné komentáře:

Okomentovat