středa 10. srpna 2016

Šafrán

Usušené blizny květů šafránu. Šafrán je velmi vzácné koření, neboť je třeba 100 000 květů, abychom získali 1 kg sušeného šafránu! Je značně aromatický, stačí ho tedy použít jen velmi malé množství. Je rovněž vynikajícím přírodním jasně žlutým barvivem.Sušené blizny chutnají lehce po medu a trochu hořce. V kuchyni se používá šafrán sušený, přednost se dává vláknům před práškem. Pro chuťovou intenzivnost jej užíváme velice úsporně do dušených či vařených rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot a sladkých rýžových nákypů a jemného pečiva. Pokrmy barví výrazně dožluta. Používá se v malých dávkách, předávkováním jídlo zhořkne. Šafrán posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti, cení se i afrodiziakální účinek.



Žádné komentáře:

Okomentovat