čtvrtek 18. srpna 2016

Sachrův dort Videň

Suroviny: 150 g másla, 150 g cukru, 150 g čokolády, 6 vajec, 100 g polohrubé mouky, máslo a strouhanka na formu, šlehačka na ozdobu.
Na potření dortu a na polevu: 6 lžic meruňkového džemu, 200 g čokolády, 1 šálek vody, 200 g cukru.
Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. V kastrolku pozvolna rozpustíme čokoládu a po vychladnutí do ní po jednom vmícháme žloutky. Potom čokoládovou hmotu smícháme se směsí másla a cukru. Nakonec do ní zamícháme prosátou mouku a tuhý sníh z bílků. Připravenou hmotu nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a ve vyhřáté troubě zvolna asi 60 – 80 minut pečeme. Zkoušíme, zda je hmota uvnitř propečená. Po vychladnutí povrch a okraje dortu potřeme tenkou vrstvou meruňkového džemu a polijeme čokoládovou polevou, kterou navlhčeným nožem uhladíme. Jednotlivé porce můžeme při podávání ozdobit šlehačkou.
Příprava čokoládové polevy: Do kastrolku vsypeme cukr, zalijeme vodou a uvaříme do zhoustnutí. Potom přidáme rozlámanou čokoládu, mícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání prohřejeme, až je poleva hladká.

Žádné komentáře:

Okomentovat