Suroviny: Těsto na arepas: předvařená kukuřičná mouka, voda, sůl, olej.
Těsto na empanadas: předvařená kukuřičná mouka, voda, sůl, olej, cukr.
Směs na plnění: kuřecí maso, rajčata, paprika, česnek, mladá cibulka,
Na královskou arepas: avokádová dužina, majonéza, sůl, limetka, máslo.
Postup: Arepas: Do misky dáme asi jednu kávovou lžičku soli, asi 1 dcl vody, trošku oleje a postupně vmícháváme předvařenou kukuřičnou mouku tak aby nám vzniklo tuhé těsto, ale ne příliš, aby se nelámalo. Tvoříme malé placičky a smažíme na trošce oleje nebo pečeme v troubě asi 20 minut. Hotové placičky rozkrojíme, mažeme máslem a plníme připravenou směsí nebo tím co máme právě po ruce (sýr, šunka, fazole, rybou, ...) a podáváme.
Královské arepas: Vymačkáme šťávu z jedné limetky, přidáme špetku soli a lžičku majonézy, promícháme a přidáme dužinu z avokáda a promícháme. Arepu nařízneme, odstraníme zevnitř trochu těsta, vložíme směs s kuřecím masem a nakonec avokádovou směs.
Emapanadas: Příprava těsta je stejná jako příprava těsta na arepas. Navíc se přidá asi jedna lžička cukru a těsto se udělá méně tužší, aby se dalo dobře tvarovat a plnit. Placičku z těstíčka dáme na navlhčený plátěný ubrousek a roztáhneme na tenší plát. Na placičku dáváme připravenou směs nebo různé suroviny jako u arepas. Placičku přehneme pomocí ubrousku a po okrajích přitiskneme a smažíme na oleji.
Směs na plnění arepas a empanadas: Na pánev dáme papriku pokrájenou na kostičky, mladou cibulku na kolečka, jeden stroužek česneku vcelku a osmažíme bez oleje. Přidáme rajčata bez slupky a kuřecí maso, které jsme předtím povařili s jedním stroužkem česneku a polovinou cibule a rozebrali na vlákna. Směs nesmí být moc řídká.
Pikantní omáčka: Nasekáme cibulku, česnek, papriku, přidáme ocet, olej, převařenou vodu, trochu černého pepře a necháme fermentovat asi dva dny mimo lednici a přidáme pikantní koření a chili papričku zbavenou jader a uchováváme v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat