čtvrtek 18. srpna 2016

Minichleby z pšeničných klíčků

Suroviny: 1 kostka kvasnic asi 42g, 2 lžičky cukru, 3/8 l podmáslí (cmaru), 2 lžičky soli, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 500 g polohrubé mouky, 100 g pšeničných klíčků, olej na vymazání plechu
Postup: Přísady připravte v čas, aby získaly pokojovou teplotu. Kvasnice smíchejte s cukrem. Přidejte ostatní přísady a dobře promíchejte. Vypracujte těsto a nechte jej kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto se znovu prohněte a rozdělí na 6 dílů přibližně po 200 g. Z každého dílu vytvarujte šišku a nechte znovu kynout na dvojnásobek. Šišku chleba uprostřed nařízněte do hloubky asi 2 cm. Povrch potřete vodou. Plech vložte do středu předehřáté trouby. Na dno dejte misku s vodou, když je chléb správně upečený, tak na špejli po vpichu se nedrží těsto a má kůrčičku zlatavé barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat