neděle 7. srpna 2016

Karamelová halva

Suroviny: 150 g másla, 150 g krupice, ořechy, mandle, 100 g cukru, banán, rozinky, sušené ovoce, 3 - 4 dl mléka nebo vody, 1 lžička vanilkového cukru
Postup: Pražíme krupici na másle na mírném plameni až je zlatavě hnědá. Při tomto množství krupice trvá pražení asi 1/2 hodiny. Větší množství pak může trvat i 1 hodinu. Na posledních 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme banán a sušené ovoce a mícháme necelou další minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme, až směs zhoustne. Halva je hotová, když se přestane lepit na stěny hrnce, ale je stejně chutná, i když se pořád lepí. Míry a váhy jsou jen orientační. Másla může být více i méně. Podle množství másla bude halva suchá nebo mastná. Pokud přidáme méně cukru, bude to spíš hustá pražená "krupicovka". Když dáme cukru více, vytvoříme sladkost. Společně s rozinkami můžeme přidat jakýkoliv kompot nebo nakrájené ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat