středa 10. srpna 2016

Jalovčinky

Stále zelený keř jalovec roste v celé Europě v oblastech s nadmořskou výškou až do 2500 metrů, najdeme jej i v České republice. Nejaromatičtější modročerné jalovčinky s drsnou pryskyřičnou vůní a slabě nahořklou chutí však pocházejí z jižní Evropy. Sušené jalovčinky aromatizují marinády (na vepřové a hovězí maso, zvěřinu, drůbež a ryby), kysané zelí a omáčky. Přidávají se i do těžko stravitelných, tučnějších a nadýmavých pokrmů. Bobule povzbuzují chuť k jídlu, pomáhají při artróze, revmatismu a zažívacích potížích, při poruchách žaludku, střev i žlučníku. Známý je močopudný a potopudný účinek a vliv jalovčinek na čistění krve. 


Žádné komentáře:

Okomentovat