250 g polohrubé mouky., 15 g droždí., lžička pískového cukru., 1/8 l mléka., 50 g oleje., vejce., tuk na vymazání plechu., žloutek a voda na potření těsta., na ozdobu – mák., kmín nebo hrubá sůl
K prosáté mouce přidáme rozdrobené droždí., cukr a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Na teplém místě necháme vykynou. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme olej, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto. Necháme opět vykynout na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme těsto na asi 15 dílků. Každý jednotlivý dílek pak ještě rozdělíme na 3, které vyválíme rukou a splétáme je do malých houstiček. Takto upletených 15 housek poskládáme na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody. Sypeme mákem, kmínem, … a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Žádné komentáře:
Okomentovat