středa 10. srpna 2016

Zázvor

Vysoce aromatické koření pocházející z jihovýchodní Asie. Zázvor, tak jak ho známe, je malý kořen, který se vyznačuje štiplavou chuti. Jako prášek se používá do pečiva, kompotů, pralinek a limonád. Má dezinfekční účinky. Zázvor je vytrvalá tropická bylina, konzumuje se její ztluštělý oddenek, který se podobá spíše hlíze. Používá se čerstvý i sušený. Působí příznivě a na krevní oběh, podporuje pocení, usnadňuje vykašlávání, pomáhá při nachlazení, ale i při střevních chřipkách. Také se užívá jako přírodní prostředek proti nevolnosti při cestování (i proti nevolnosti v těhotenství a po operacích). K léčení je vhodný jak čerstvý, tak i sušený – vyrábí se z něj nálev, odvar, tinktura, anebo dokonce mletý, který je možné v lékárnách koupit i v tabletách. Zázvor je vynikajícím kuchyňským kořením a pochutinou, typickou pro sladkoslanou asijskou kuchyni. Je součástí kari koření a perníkového koření, džemů a čatní. Vynikající a známe je zázvorové pivo, sirup i limonády. Čerstvý zázvor je mnohem aromatičtější a jeho chuť je štiplavá až ostrá, ztrácí se – stejně jako vůně – dlouhým vařením. Z oddenku zázvoru opatrně oloupeme vždy pouze část, kterou hned spotřebujeme, a krájíme ji na tenké plátky nebo ji strouháme.



Žádné komentáře:

Okomentovat