pondělí 1. srpna 2016

Rýžové víno

Není jen nápoj, ale i cenná surovina asijské kuchyně. Chuťově ho můžeme obohatit i jinými bylinkami, s pelyňkem však dostává tento sladký nápoj zvláštní hořkou příchuť.
½ kg syrové rýže., 100 g rozinek., kg pískového cukru., 40 g droždí., citron., po 6 kusech hřebíčku., nového koření a pepře., 3,5 l vody., demižon
Vodu svaříme s cukrem a necháme vychladnout, citron omyjeme v horké vodě smíchané se lžící octa, nakrájíme na plátky a spolu se všemi surovinami vložíme do kvasné nádoby, zalijeme cukerným sirupem. Dva dny necháme stát bez zakrytí, občas promícháme. Po dvou dnech převážeme propíchaným papírkem a necháme v teple 3 týdny kvasit. Potom stočíme do lahví, vsuneme do nich ještě snítku pelyňku a zazátkujeme. Pelyněk můžeme po 14 dnech vyjmout. Také ho však lze ponechat ve víně jako dekoraci. Podáváme jako originální aperitiv. 

Žádné komentáře:

Okomentovat