úterý 9. srpna 2016

Smetanka lékařská

Pampeliška roste na celém světě a patří mezi uznávané léčivky. Cenné látky, především množství inzulinu, který se uplatňuje při léčení cukrovky, jsou obsaženy hlavně v kořenu. Ten se sbírá v březnu a dubnu, ještě před květem. V té době se sbírají listy, které obsahují hořčiny, třísloviny, minerální látky, hojně vitaminu C s provitaminu A. Pampelišková nať se užívá ve formě nálevu, z kořene se vaří odvar. Kořeny neloupeme, ale důkladně vydrhneme kartáčkem. Odvar pomáhá jako diuretikum, při žaludečních a žlučníkových potížích, i jako podpůrný odvodňovací prostředek. Čerstvé listy se přidávají do salátům z květu se připravuje skvělý med, vhodný k doslazovaní čajů. Při poranění roní pampeliška hořkou bílou tekutinu, která způsobuje hnědé skvrny na pokožce i oděvu.

Žádné komentáře:

Okomentovat