Vytrvalý keř s dlouhými polehavými větvemi je hustě prorostlý trny a má fialovočerné sladké plody, které dozrávají od konce léta do podzimu. Ostružiny obsahují kromě organických kyselin a vitaminů také hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, mangan a další velmi cenné látky. Z ostružin, které nestihneme sníst čerstvé, vaříme džem, marmeládu, rosol, šťávu nebo chutné víno. Pro léčivé čaje se sbírají mladé listy, obsahující třísloviny, organické kyseliny a vitamin C. Ostružiník působí svíravě, protizánětlivě, upravuje poruchy trávení. Listy jsou součástí čajů doporučovaných i při střevních a žaludečních potížích, ale také při kašli a nachlazení. Odvar z listů je vhodný ke kloktání a k omývaní drobných ranek a kožních vyrážek. Listy se fermentují a používají ve směsi s jahodníkem a maliníkem.


Žádné komentáře:
Okomentovat