úterý 9. srpna 2016

Pažitka

Oblíbenou vytrvalou bylinku s jemnou cibulovou chutí používáme především čerstvou. Abychom ji měli stále po ruce, můžeme ji snadno pěstovat i v květináči za oknem. Množí se semeny nebo dělením trsů. Odrostlou zavadající nať úplně seřízneme, aby se pažitka mohla opět brzy zazelenat novou nati. Poupaty a květy zdobíme různé pokrmy. Pažitka má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje éterické oleje, vitaminy C, B a karoten, dále vápník, draslík, fosfor a železo. Patří do salátů a pomazánek, polévek a omáček. Pokrájenou pažitkou lze zdobit většinu slaných jídel, také ji můžeme smíchat s jinými bylinkami (koprem, saturejkou, dobromysli, petrželkou, kerblíkem, tymiánem, bazalkou)m a tak připravit několik druhů a chutí tvarohových pomazánek. Není vhodná k sušení, ale dá se dobře mrazit. 



Žádné komentáře:

Okomentovat