10 středně velkých jablek., asi 8 lat zralých bezinek., pomeranč., citron., 2 lžíce medu., ¾ l vody., ¾ kg pískového cukru.,
Omytá jablka rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince, dáme do smaltového hrnce, podlijeme vodou a přivedem k varu. Nemícháme! Přidáme omyté a otrhané bobulky bezinek, přiklopíme a necháme asi 3 minuty dusit. Přiklopené necháme vychladnout. Potom přecedíme přes husté síto nebo plátěnou utěrkou (zbylou hustou směs ale nevyhazujeme, po propasírování z ní ještě lze připravit skvělou marmeládu). Překapanou šťávu nalijeme do čistého hrnce, přivedeme k varu a za stálého míchání přidáme cukr. Když se cukr rozpustí, přidáme vymačkanou šťávu z pomeranče a citronu. Nakonec přidáme med. Při dosažení bodu varu šťávu ihned odstavíme a plníme do čistých vyhřátých lahví, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tento sirup pijeme ředěný vodou nebo minerálkou, můžeme ho také použít jako sladidlo do bylinkových čajů. Je nejen vynikající, ale také zdravý.
Žádné komentáře:
Okomentovat