úterý 2. srpna 2016

Pochutinové věnečky

1/4 l vody, 100 g másla, 160 g hladké mouky, 4 vejce, špetka soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, tuk a mouka na plech, moučkový cukr.
Na žloutkový krém:4 dl smetany, 6 lžic cukru, 3 lžíce vody, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 žloutky, 2 lžíce rumu.
Na cukrovou polevu:150 g moučkového cukru, voda, 1 lžíce citronové šťávy.

Vodu a máslo v kastrolku mírně osolíme a uvedeme do varu. Do vařící směsi vsypeme mouku a hmotu na plotně mícháme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny nádoby a na vařečku. Po mírném vychladnutí do těsta postupně vmícháme rozklepnutá vejce. Přidáme prášek do pečiva a těsto dáme na 30 minut do chladničky odležet. Potom z něj stříkáme cukrářským sáčkem s trubičkou na tukem vymaštěný a moukou vysypaný plech kulaté věnečky. Prudce je pečeme ve vyhřáté troubě. Prvních 10 minut troubu neotvíráme, aby těsto nekleslo. Potom zmírníme žár a věnečky dopečeme dozlatova. Po vychladnutí je naplocho rozkrojíme a stříkacím sáčkem navršíme na spodní díly žloutkový krém. Vrchní části věnečků posypeme moučkovým cukrem a krátce ponoříme do mírně nahřáté polevy, vyjmeme vidličkou, na papíru necháme okapat a pak lehce přitiskneme na spodní části věnečků naplněných krémem.
Příprava krému:Smetanu osladíme a nahřejeme v kastrolu. Pudinkový prášek rozmícháme ve 3 lžících studené vody, nalijeme do smetany a za stálého míchání krátce povaříme. Krém ochutíme rumem a vmícháme do něj žloutky.
Příprava cukrové polevy:Do misky nasypeme cukr, zalijeme ho vodou, citronovou šťávou a mícháme, až poleva zbělí a zhoustne.

Žádné komentáře:

Okomentovat