úterý 9. srpna 2016

Petržel

Tato dvouletá bylina se pěstuje pro kořen (petržel kořenová) a pro nať (petržel kadeřavá neapolská) a kvete až ve druhém roce. Vysévá se brzy zjara, protože dlouho klíčí, poměrně dobře však snáší mráz. Vyžaduje kyprou humózní půdu. Kořenová petržel se nepřesazuje, ale protrhává. Kadeřavou petržel můžeme přesazovat a pěstovat i v květináči na okně. Petržel je zdravé zelené koření, které se dobře uplatní v mnoha pokrmech. Nesmíme to s ní ale přehánět – doporučená dávka je lžíce sekané nati za den, ve větším množství může apiol obsažený v silici způsobit překrvení, bolest hlavy a malátnost. Kromě silic obsahuje petrželová nať hodně vitaminů, flavonoidy a také např. železo a hořčík. Má antiseptické účinky. Jako podpůrný prostředek se bylina uplatňuje při nemocech ledvin a močové měchýře, je zastoupena v urologických čajích jako močopudný prostředek. Užívá se i zevně, jako nálev k osvěžení vlasů i jako kondicionér. Přidává se do pleťové vody a pleťových masek – k osvěžení a zesvětlení suché pleti. Petrželovými lístky zdobíme obložené mísy. 
Svazek petrželky, kterou chcete použít ke zdobení chlebíčků či salátů, vložte do sklenice vody a postavte alespoň na 2 hod. do lednice. To můžete udělat se všemi bylinkami, které mají být n talíři svěží a krásné. Tato studené lázeň prospěje i hlávkovému salátu.


Žádné komentáře:

Okomentovat