Mimořádně posilující a aromatická - účinné látky a léčebné využití, kořeny a plody obsahují éterické oleje, třísloviny a hořčiny, pozitivně působí na zažívání, lidové léčitelství používá odvar z kořene při kataru průdušek a bronchitidě, je vhodná ke koupelím a kloktání.
Nákup - sušené listy a semena koupíme v lekárnách.
Uchování - kandované stonky v alobalu na chladném suchém místě mimo chladničku, sušené - lodyhy a semena na suchém místě.
Použití v kuchyni - kandované lodyhy ke zdobení moučníků, listy jsou použitelné čerstvé, kandované i sušené - čerstvé ovařené mladé výhonky přidáváme do zeleninových salátů a pudinků, lodyhy a sušená semena se hodí k ochucení džinu, vodky a vermutu, jsou i součástí likérů (benediktinka, chartreuska).

Žádné komentáře:
Okomentovat