Na 4 porce potřebujeme – 800 g baklažánu., sůl., 600 g brambor., 3 cibule., 2 stroužky česneku., 4 lžic olivového oleje., 1 a ½ lžičky rozmarýnu., lžičku tymiánu., lžičku šalvěje (sušeného jen polovinu)., 400 g míchaného mletého masa., mletý pepř., malou konzervu rajčat (cca 400 g)., 2 lžíce rajského protlaku., špetku cukru., olej na vymazání formy., 3 vejce., 1/8 mléka., 200 g tvrdého sýra., muškátový oříšek
Omyjeme baklažán, zbavíme stonku a nakrájíme na plátky. Posypeme ho solí a necháme cca 10 minut stát, aby unikly kyseliny, pak baklažán omyjeme vodou a osušíme kuchyňským papírem. Zatím omyjeme brambory a podle velikosti je vaříme cca 20 minut ve slané vodě. Nakonec slijeme a necháme odpařit. Oloupeme cibuli a česnek a nadrobno nakrájíme. Dozlatova osmahneme v lžíci olivového oleje s lžičkou rozmarýnu, tymiánem a šalvějí. Přidáme mleté maso a za občasného míchání osmahneme. Okořeníme solí a pepřem. Rajčata eventuálně zbavíme stonků a společně se šťávou a rajským protlakem přidáme k mletému masu. Zakryjeme a ovaříme cca 15 – 20 minut. Ochutíme solí, pepřem a cukrem. Plátky baklažánu postupně z obou stran cca 5 minut osmahneme ve zbylém olivovém oleji. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do vymaštěné formy ve vrstvách postupně klademe brambory, mleté maso a baklažán. Vrchní vrstva je z baklažánu. Vejce smícháme s mlékem a sýrem, okořeníme solí, pepřem, muškátovým oříškem a zbylým rozmarýnem a přelijeme na nákyp. Pečeme cca 30 minut v troubě předehřáté na 200° C (plyn. Stupeň 3). pokud je povrch příliš tmavý zakryjeme ho alobalem.
Nejlépe podáváme s řeckým bílým vínem (retsina).
Porce obsahuje cca 45 g bílkovin., 62 g tuků., 52 g sacharidů., cca 962 kcal / 4027 kJ

Žádné komentáře:
Okomentovat