pondělí 8. srpna 2016

Chlebový nákyp s jablky

1 kg kyselých jablek, 100 g cukru, lžičku skořice, 50 g rozinek, nastrouhanou kůru z citronu, 14 plátků veky nebo toastového chleba, 150 g másla, tuk na vymazání formy
Omáčka: 200 g meruňkového džemu, 4 lžíce calvadosu
Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na větší kusy. DO hrnečku dáme 3 lžíce vody, cukr a jablka. Dusíme pod pokličkou 15 minut. Poté odklopíme a necháme ještě chvíli povařit. Přidáme skořici, rozinky, citronovou kůru a důkladně promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. 3 plátky toastového chleba nebo veky nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme 30 g másla, chlebové kostičky na něm opečeme, dozlatova a přimícháme k jablečné směsi, 7 plátků pečiva rozpůlíme, 3 rozkrojíme na trojúhelníky a poslední nakrájíme na proužky. Kulatou ohnivzdornou formu vymažeme tukem. 120 g másla rozpustíme a postupně do něj namáčíme upravené chlebové plátky. Trojúhelníky položíme na dno, pak stěnu formy obložíme 10 rozpůlenými plátky, vnitřek plníme jablečnou směsi a přiklopíme zbylými půlkami chleba nebo veky. Formu nakonec doplníme proužky. Pečeme v předehřáté troubě hodinu. Marmeládu mírně zahřejeme, propasírujeme přes síto, ochutíme calvadosem a promícháme. Nákyp necháme vychladnout a pak vyklopíme na talíř. Meruňkovou omáčku raději servírujeme zvlášť.
Doba přípravy 2 hodiny, 1 porce 690 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat