úterý 16. srpna 2016

Kynutý jablkový chlebíček

Asi na 12 kousků si připravíme – 375 g polohrubé mouky., 40 g cukru., 1 ½ lžičky jemně strouhané citronové kůry., ½ kostky (21 g) droždí., 40 g másla nebo rostlinného tuku., 200 ml mléka., vejce., 375 g jablek., 2 lžičky skořice., 2 lžíce citronové šťávy., 3 lžíce meruňkové marmelády., tuk na vymazání formy., krystalový cukr na posypání
Mouku, cukr a citronovou kůru dáme do hlubší mísy, uděláme důlek a do něj rozdrobme droždí. V hrnečku rozpustíme tuk přidáme mléko a zahřejeme, až je vlažné. Přilijeme na droždí, přidáme vejce a hnětačem promícháme, pak vyklopíme na vál a rukama propracujeme. Na teplém místě necháme asi 20 minut kynout. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Lžičku skořice smícháme s citronovou šťávou a jablka jí přelijeme. Do vykynutého těsta zapracujeme jablka. Formu na chlebíček vymažeme tukem a naplníme těstem. Povrch uhladíme, posypeme zbývající skořicí a vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2). pečeme asi 45 minut, pak vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Marmeládu rozehřejeme a chlebíček jí potřeme. Nakonec posypeme krystalovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat