úterý 16. srpna 2016

Jemná čokoládová bábovka

Asi na 18 kousků si připravíme – 5 vajec., 2 sáčky vanilkového cukru., 250 g cukru., 250 g másla., ¼ l vaječného koňaku., 125 g polohrubé mouky., 125 g solamylu., sáček prášku do pečiva., 200 g tmavé čokoládové polevy., 200 g bílé čokoládové polevy., tuk a strouhanku do formy
Vejce ušleháme s vanilkovým cukrem, pak postupně přisypáváme cukr a šleháme, dokud nevznikne hustá pěna. Při mírné teplotě rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Za stálého míchání přilijeme do krému vaječný koňak a máslo. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solamylem, prosijeme na krém a zapracujeme. Velkou formu na bábovku pečlivě vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme těstem, vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) a pečeme asi 1 ¼ hodiny. Hotovou bábovku ponecháme asi 15 minut ve formě, pak vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Každou polevu zvlášť rozpustíme ve vodní lázni a počkáme, dokud nezchladnou. Těsně před použitím je ještě zahřejeme. Bábovku potíráme štětcem nebo peroutkou střídavě tmavou a bílou polevou, aby vznikli široké pruhy. Uložíme do chladničky. Krájíme ostrým nožem, který nejprve namočíme na chvilku do horké vody a osušíme. 
Doba přípravy asi 2 hodiny (bez doby čekání)., kousek asi 1840 kJ / 440 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat