úterý 16. srpna 2016

Dortík s krémovou brusinkovou náplní

Asi na 16 kousků si připravíme – 60 g másla nebo hery., špetku soli.,150 g hrubé mouky. 4 vejce., 4 plátky (6 g želatiny)., 250 g měkkého tvarohu., 5 lžic mléka., šťávu a nastrouhanou kůru z citronu., 100 g cukru krupice., sklenici brusinek se šťávou., kelímek (250 ml) smetany na šlehání., sáček dortové polevy (na ¼ litru tekutiny)., pečicí papír.,
Tuk, sůl a ¼ l vody přivedeme do varu, přidáme najednou mouku a mícháme tak dlouho, dokud se těsto jako knedlík neodděluje ode dna hrnce. Potom je přendáme do mísy, necháme trochu prochladnout a vpracujeme do něj postupně všechna vejce – každé vmícháváme nejméně 4 minuty. Těstem naplníme sáček s rovnou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem spirálovitě nastříkáme kruh o průměru přibližně 24 centimetrů. Mezi jednotlivými částmi spirály musí zůstat mezera asi centimetr. Vnější část spirály nastříkáme jako okraj ještě v jedné vrstvě. Plech přeneseme do dobře vyhřáté trouby (elektrický sporák 200°C., plyn stupeň 3), ke korpusu postavíme šálek s vodou a pečeme asi 25 minut. Hotový korpus dáme vychladnout. Želatinu namočíme do studené vody. Tvaroh, mléko citronovou šťávu i kůru se 75 gramy cukru vymícháme dohladka. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a zamícháme do krému. Ten potom přeneseme do chladu, kde ho ponecháme, dokud nezačne houstnout. Brusinky scedíme (šťávu zachytíme) a necháme okapat, polovinu smetany ušleháme. Šlehačku a 2/3 brusinek zamícháme do krému, který rovnoměrně naneseme na korpus. Krém dobře uhladíme a dort dáme přibližně na hodinu do ledničky. Brusinkovou šťávu doplníme vodou na ¼ litru, přidáme a prášek na polevu i zbylý cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Polevu necháme trochu zchladnout, nalijeme na tvarohový krém a dáme ztuhnout. Ušleháme zbytek smetany, šlehačkou naplníme sáček s hvězdicovou trubičkou a ozdobíme horní okraj dortu. Na šlehačku nakonec ozdobně naklademe brusinky. 
Doba přípravy asi hodina (bez doby čekání)., kousek asi 920 kJ / 220 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat