Běžně se vyskytující léčivá bylina byla odedávna velmi ceněna. Z přízemní růžice štíhlých tuhých žebrovitých listů vyrůstá několik neolistněných stvolů zakončených malou šišticí drobných nenápadných kvítků. Sbírají se mladé listy, které se opatrně suší, aby nezčernaly. Obsahují množství slizových látek, glykosidy, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitaminy C a další účinné látky. Pomáhají při léčení katarů dýchacích cest, např. při velkém zánětu průdušek a kašli, odhleňují, příznivě působí i na trávicí ústrojí a pomáhají při infekcích močového traktu. Zevně se čerstvé rozmačkané listy používají na špatně se hojící rány, ekzémy, spáleniny a otoky po bodnutí hmyzem. Z jitrocel se vyrábějí i pleťové vody. Čerstvé listy můžeme využít i v bylinkové kuchyni – posekané se hodí do salátů a polévek, spařené k přípravě různých závitků, dají se i smažit.
Žádné komentáře:
Okomentovat