úterý 9. srpna 2016

Kerblík třebule

Rychle rostoucí jednoletá bylina má příjemnou nasládlou (petrželovo – anýzovou) chuť. Používá se ve směsích bylin a všude tam, kde může nahradit petrželku. Je nezbytnou součásti jemných francouzských omáček a bylinkové směsi „fines herbes“. Obsahuje éterické oleje, minerální látky a vitaminy A a C. Do pokrmů se přidává až na poslední chvíli, aby nedošlo ke ztrátě vůně většinou se používá čerstvá nať, lze ji však i zmrazit a sušit. Kerblík je velmi nenáročný na pěstování, má rád mírný stín, můžeme ho vysévat i několikrát během roku – od března do září. Uzrává asi po šesti týdnech, poté celá rostlina uschne. Lze ho pěstovat i na balkoně. Je ideální pro jarní bylinkové kúry, podporuje chuť k jídlu, příznivě působí na látkovou výměnu, je mírně močopudný. Pleťová maska z kerblíku čistí a zvláčňuje pleť a zabraňuje tvorbě vrásek.




Žádné komentáře:

Okomentovat