úterý 9. srpna 2016

Jahodník obecný

Ten, kdo nikdy neochutnal lesní jahůdky, o mnoho přišel! Jahodník obecný roste hojně na pasekách, stráních i v lesích na slunných i stinných místech. Lze jej pěstovat na zahrádce, balkoně i v bytě. Je to vytrvalá rostlina asi 20 cm vysoká, která se snadno množí šlahouny. Léčivé jsou nejen drobné plody (obsahuji vitaminy a železo, podporují činnost jater, zmírňují horečku), ale také listy. Používají se jako náhražka černého čaje. Listy obsahují třísloviny, silice, organické kyseliny, vitaminy, slizy a další složky. Užívají se při poruchách trávení, při ledvinových kaméncích, při střevních katarech, a také jako ochucovadlo bylinkových čajových směsí. Listy sbíráme za sucha v době květu a sušíme je rozprostřené ve stínu. I suché si uchovávají příjemnou chuť i vůni, proto se často využívají ve směsích potpourri. Jahody konzumujeme nejlépe čerstvé, ihned po nasbírání, rychle se totiž kazí a plesniví. Můžeme je také zavařovat, nejlépe jako džem (dlouhým vařením a pasírováním bychom mohli zničit cenné obsahové látky). Čerstvé listy přidáváme spolu s jinými bylinkami do jarních polévek a pomazánek nebo jimi zdobíme ovocné saláty.
POZOR!!! Pro sběr léčivé drogy nejsou vhodné listy zahradních jahod.


Žádné komentáře:

Okomentovat