středa 10. srpna 2016

Celer

Je to nejen známe a oblíbená zelenina, ale i důležitá léčivá rostlina. Používají se všechny její části, včetně semen, která se vytvářejí ve druhém roce po výsadbě. Typická, sladce nahořklá chuť, způsobená éterickým olejem apiinem, má své milovníky i odpůrce. Celerová nať je bohatá na vitaminy, minerální látky a jiné aktivní složky s výživnou hodnotou. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou. Semena jsou důležitým léčivem při infekcích močových cest, při dně, při artritických potížích a bolestech kloubů. Odvar ze semen se užívá jako sedativum k uklidnění nervů. Extrakt z listů je vhodní jako aperitiv, zmírňuje zažívací potíže a koliky. Listy se používají do polévek, omáček, nádivek, gulášů a syrových, vaječných a rybích pomazánek. (Celer lze i smažit, a tak nahradit klasický řízek.) protože dlouho klíčí, vyséváme celer brzy zjara do truhlíků nebo teplého pařeniště. Potřebuje dobrou humózní půdu a pravidelnou zálivku. Ven ho vysadíme až v květnu a vyjednotíme ho na vzdálenost 40 cm. Daří se mu dobře v sousedství okurek, košťálové zeleniny nebo rajčat. Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovají svou vůni. Sušte je – svázané do svazků – v teple, suchu a temnu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat