Cibule určitě nechybí v žádné domácnosti. Bereme ji jako samozřejmost, možná ale nevíme o jejich blahodárných účincích na lidské zdraví. Cibule obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, cukry a minerální látky, jako je draslík, síra, vápník, fosfor, železo. Její silice mají silné antibakteriální účinky, prospívá diabetiků, pomáhá při léčbě revmatických potíží, stimuluje srdeční činnost a posiluje celý imunitní systém. Je zdraví prospěšná hlavně v čerstvém stavu, ale ne každí jí pro silně štiplavou chuť a vysoký obsah silic snáší syrovou (syrová není vodná, stejně jako česnek, pro kojící matky). Cibuli pěstujeme v lehkých nevyhnojených písčitých půdách ze semen nebo ze sazečky, vyséváme anebo vysazujeme ji brzy zjara. Sklízíme buď mladé cibulky se zelnou natí (od jara až do léta), nebo na konci léta, v době kdy usychá nať, zralé cibule. Cibuli před sklizní nezaléváme, vytrháme ji, očistíme a i s natí necháme rozloženou venku vysychat. Při deštivém počasí ji necháme „dozrát“ pod střechou. Z vyschlých cibulí (asi za 2 týdny) upleteme cop nebo je svážeme do věnce. Cibule nesmí chybět při nakládání okurek ani jiné zeleniny – vyzkoušejte ji třeba i při nakládání mladých kukuřičných klasů. Šťávu z čerstvé cibule smíchejte s medem a užívejte při silném nachlazení, vždy několik kapek denně.
Žádné komentáře:
Okomentovat