středa 10. srpna 2016

Brutnák lékařský

Jednoletá bylina porostlá drsnými chloupky je asi 30 cm vysoká. Tvoří poměrně rozložité keříky, které jsou celé léto obaleny nebesky modrými květy. Dříve byla symbolem odvahy a patřila mezi „byliny radosti“. Je hezkou ozdobou i v okrasné části zahrady, přesto se pěstuje jen zřídka. Brutnák není náročný, vyžaduje slunečnou polohu a lehkou, suchou a dobře propustnou půdu. Vyséváme ho na jaře (ale i během léta, abychom stále měli čerstvé lístky)přímo na záhon. Další roky se dobře množí samovýsevem. Jeho blízkost prospívá jahodám, rajčatům i růžím. Mladé listy se používají do salátů, pomazánek a měkkých sýrů. Květy mohou zkrášlit jídla nebo nápoje, pro dekoraci cukrovinek se kandují v cukru, čerstvé se běžně mrazí v ledových kostkách. V kuchyni se využívají i šťavnaté stonky. Celá rostlina příjemně a chutná po okurkách. Brutnák obsahuje saponiny, slizy a vitamin C, má vysoký obsah vápníku draslíku a minerálních solí. Semena obsahují kyselinu gama – linolovou. Brutnák snižuje krevní tlak, celkově povzbuzuje ducha i tělo, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, čaj je ideální při nachlazení, bronchitidě a při horečkách. Šťáva z čerstvých listů pomáhá při depresi, žalu i nervovém vypětí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat