Jednoletá bylina porostlá drsnými chloupky je asi 30 cm vysoká. Tvoří poměrně rozložité keříky, které jsou celé léto obaleny nebesky modrými květy. Dříve byla symbolem odvahy a patřila mezi „byliny radosti“. Je hezkou ozdobou i v okrasné části zahrady, přesto se pěstuje jen zřídka. Brutnák není náročný, vyžaduje slunečnou polohu a lehkou, suchou a dobře propustnou půdu. Vyséváme ho na jaře (ale i během léta, abychom stále měli čerstvé lístky)přímo na záhon. Další roky se dobře množí samovýsevem. Jeho blízkost prospívá jahodám, rajčatům i růžím. Mladé listy se používají do salátů, pomazánek a měkkých sýrů. Květy mohou zkrášlit jídla nebo nápoje, pro dekoraci cukrovinek se kandují v cukru, čerstvé se běžně mrazí v ledových kostkách. V kuchyni se využívají i šťavnaté stonky. Celá rostlina příjemně a chutná po okurkách. Brutnák obsahuje saponiny, slizy a vitamin C, má vysoký obsah vápníku draslíku a minerálních solí. Semena obsahují kyselinu gama – linolovou. Brutnák snižuje krevní tlak, celkově povzbuzuje ducha i tělo, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, čaj je ideální při nachlazení, bronchitidě a při horečkách. Šťáva z čerstvých listů pomáhá při depresi, žalu i nervovém vypětí.
Žádné komentáře:
Okomentovat