středa 10. srpna 2016

Bez černý

Tento rozložitý keř, který se vždy v květnu až červnu obalí smetanově bílými talířovitými květy a na konci léta se prohýbá pod úrodou černých nebo tmavě fialových bezinek, asi všichni znají. Mnozí s ním dokonce na svých zahrádkách musí bojovat, když se bujně rozrůstá v jejich méně přístupných částech. Květy i poldy obsahují mnoho vitaminů, silic a dalších našemu tělu prospěšných látek. Čerstvá i sušená hodí při léčení nachlazení a chřipky. V kombinaci s lípou a mateřídouškou účinně pomáhají proti kašli. Nálev připravený z květů sladíme medem a pijeme horký s citronem. Má potopudné a diuretické účinky. Z květů se odpradávna vaří sirupy a připravují lahodné šumivé nápoje. Trháme je za suchého počasí a sušíme rozprostřené v tenké vrstvě (bez přístupu slunečních paprsků) na čistých lískách vyložených papírem. Suché musí mít žlutou barvu (hnědé jsou bezcenné). Plody – bezinky trháme jen v plné zralosti a připravujeme z nich léčivé sirupy, šťávy, lahodná vína, džemy, rosoly a marmelády s vysokým obsahem, vitaminů a látek blahodárně působících na krvetvorbu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat