úterý 9. srpna 2016

Yzop lékařský

Tato vytrvalá bylina pochází ze Středomoří, u nás roste jen v zahradách, ve volné přírodě ji nenajdeme. Až 80 cm vysoké stonky zakončují klasy sytě modrých květů (zřídka kvete i bíle v růžově). Využívají se listy a kvetoucí stonkové vrcholky. Yzop vyséváme na jaře přímo na slunečné místo s dobrou kyselou půdou. Množí se i stonkovými řízky. Obsahujeme silice, hořčiny, třísloviny, vitamin C a flavonoidy. Má podobné uplatnění jako šalvěj. Chuť i vůně je zvláštně nahořklá. Yzop podporuje trávení, má dezinfekční účinky, zmírňuje nadýmání, pomáhá bronchitidě a pocení, éterický olej zmírňuje depresivní stavy. Yzop se suší nebo zmrazuje. V kuchyni se přidává do masitých pokrmů, paštik nádivek, ke grilovaným masům, ke skopovému a k rybám. Dále ho můžeme použít při přípravě dušené zeleniny, do vaječných a sýrových pomazánek, květy pak do salátů i ke zdobení chlebíčků a obložených talířů, také jako ozdobu míchaných nápojů. Je nepostradatelný v bylinkových likérech. Yzop je krásná medonosná bylina užitečná i na zahrádce – odpuzuje běláska, proto ji vysazujeme v blízkosti záhonů ze zelím nebo kapustou. Yzop (stejně jako šalvěj) se nesmí užívat v těhotenství! Pamatujme si, že je léčivý a prospěšný jev v přiměřených dávkách!


Žádné komentáře:

Okomentovat