úterý 9. srpna 2016

Kopr vonný

Kopr zná jistě každá hospodyňka jako kuchyňské koření, má výraznou, lehce nasládlou chuť a typickou vůni. Přidává se do omáček, zálivek, salátů, do vaječných a bramborových jídel. Okoličnatá květenství nesměji chybět při nakládání zeleniny, hlavně okurek. Kopr však má i léčivé účinky – působí proti nadýmání, močopudně, proti škytavce a celkově uklidňuje. Doporučuje se kojícím matkám, protože podporuje tvorbu mléka. Obsahuje mimo jiné i éterické oleje, vitaminy C a A, minerální látky atd. Semena se vzhledem k vysokému obsahu minerálních solí užívají při neslané dietě – nahrazují kmín. Kopr je jednoletý, ale sám se vysemení, a tak není s jeho množením problém. Svědčí mu v úrodné půdě a na slunečných místech. Vyséváme ho zjara přímo na záhon, výsev opakujeme. Kopr lze pěstovat i v bytě nebo na balkoně. Pro zimní období nakládáme nať do octa či soli, můžeme ji i mrazit a sušit – v temnu a suchu při teplotě do 40 stupňů.


Žádné komentáře:

Okomentovat