Běžněji je nazývána – fialka. Kvete na jaře a tehdy se také sbírají její léčivé listy i květy. Používají se čerstvé i sušené. Nať obsahuje hlavně saponiny, kyselinu salicylovou, flavonoidy, silice a vitaminy. Užívá se při kašli jako expektorans, má protizánětlivé a močopudné účinky, osvědčuje se při revmatismu. Urychluje vylučování škodlivin z organismu a má příznivý vliv na posílení imunity. Nálev z květů uklidňuje nervy a tiší bolesti hlavy. V kuchyni slouží květy na zdobení salátů, kandují se v cukru (stejně jako sedmikrásky) a pak se používají ke zkrášlovaní sladkostí, vaří se z nich léčivý sirup a macerují se v octě. Čerstvé listy violky se přidávají do jarních polévek, bramborových a zeleninových salátů. Violka má ráda polostín a bohatou vlhkou půdu. Množí se oddenky a samovýsevem.

Žádné komentáře:
Okomentovat