úterý 9. srpna 2016

Tymián - Mateřídouška

Obě bylinky jsou blízkými příbuznými s velmi podobnými vlastnostmi i obsahovými látkami. Lze je vzájemně nahradit. Mateřídoušek je mnoho druhů, které se mezi sebou kříží. Významné jsou díky silici obsahující mimo jiné i silně dezinfekčně působící thymol a carvacrol. Důležitý je i vysoký obsah tříslovin a flavonoidů. Jako podpůrný léčebný prostředek se užívá hlavně kvetoucí mateřídoušková nať – pomáhá při tišení a zmírnění kašle, uvolňuje hleny, posiluje žaludek a nervy. Posiluje žaludek a nervy. Nálev vypitý před spaním uklidňuje. Dezinfekční a antiseptické účinky se využívají k výplachu dutiny ústní, zevně pak v obkladech na rány a k léčivým koupelím. Mateřídouška rovněž zmírňuje nadýmání a koliky, snižuje svalové napětí. K masážím používaný éterický olej pomáhá i proti bolestem hlavy. Mateřídoušku nacházíme v přírodě bohužel čím dál tím méně, proto jsme při jejím sběru opatrní. Nikdy netrháme celou nať i s kořeny! Bylinu sušíme ve stínu při teplotě do 40° C. I sušená krásně voní a proto se přidává do bylinkových polštářků a pytlíčků. Mateřídoušku můžeme pěstovat nejen na zahrádce, ale také na balkoně či v květináči na okenním parapetu. Tymián pěstujeme jako vytrvalý, stálezelený keřík. Má drobné, světle růžové květy, netvoří jako mateřídouška nízké voňavé koberce. Suší se vrcholky stonků. Tymián vyžaduje slunnou polohu, lehkou a nepřemokřenou půdu. Semena vyséváme koncem dubna (pozor – nezakrýváme je zeminou, klíčí na světle!) později rostliny rozesadíme na vzdálenost 20 cm. Starší keříky rozmnožujeme i stonkovými řízky. Před silným mrazem je chráníme chvojím. Silně aromatické lístečky jsou oblíbeným kořením do nádivek, k různým druhům masa (včetně rybího), do omáček i k dušené zelenině. Přidává se do ovocných salátů a do džemů. Hodí se také do grilovacích směsí a marinád, k ochucené octů a olejů.


Žádné komentáře:

Okomentovat