Máta je oblíbenou, vysoce ceněnou léčivou vytrvalou bylinou. Miluje vlhko a dobrou humózní půdu, roste v mokřinách, kolem potoků a na vlhkých loukách. Vyskytuje se v mnoha druzích, které vždy silně voní a chutnají po mentolu. Rostlina se rychle rozrůstá, množí se dělením trsů a hlavně podzemními oddenky. Zajistíme-li pravidelnou zálivku, lze mátu pěstovat i na balkoně či v bytě. Sklízíme listy a vrcholové výhonky, sušíme je v suchu a na tmavém místě zavěšené nebo rozprostřené na papíru v tenké vrstvě. Mátu lze i zmrazit. Obsahuje velké množství silic, flavonoidy a třísloviny, je velmi účinná proti nadýmání, žaludeční nevolnosti, střevním potížím, tlumí křeče zažívacího traktu a bolesti hlavy. Vdechování kapek mátového oleje pomáhá k uvolnění nosu při silné rýmě a nachlazení, mátový olej je účinný i při masážích ztuhlých a bolavých svalů. Velký význam má i pro kosmetický průmysl – přidává se do zubních past a masážních přípravků, prodává se i samotná mátová silice, která je nezbytnou složkou větrových bonbonů a mentolových žvýkaček. Mátu používáme i v kuchyni na vaření léčivého čaje, do likérů a punčů, o ovocných salátů, do rajské šťávy, míchaných nápojů, při grilování.


Žádné komentáře:
Okomentovat