Asi 15 kousků – těsto – 250 g měkkého tvarohu., 175 g másla., 100 g cukru., balíček strouhané pomerančové kůry., špetka soli., 2 vejce., 400 g polohrubé mouky., 3 lžičky kypřicího prášku.,
Náplň – 125 ml mléka., 75 g másla., 250 g mletého máku., 120 g cukru., 250 g měkkého tvarohu., 2 žloutky., 2 lžíce krupice., 150 g marcipánu.,
Ozdoba – 150 g meruňkového džemu., 30 g sekaných pistácií.,
Tvaroh smícháme se změklým máslem, cukrem, pomerančovou kůrou, solí a vejci. 400 g mouky smícháme s kypřicím práškem a zapracujeme do tvarohové směsi.
Mléko s máslem svaříme, vsypeme mák, promícháme a necháme vychladnout. Vmícháme cukr, tvaroh, žloutky a krupici.
Z těsta vyválíme na pomoučeném válu obdélník (asi 40 x 30 cm). Na těsto stejnoměrně nastrouháme marcipán a rozvrstvíme makovou náplň. Necháme volné okraje (2 cm). Troubu předehřejeme na 175° C. Plát po délce srolujeme a švem nahoru vložíme do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 60 minut. Pokud povrch příliš hnědne, přikryjeme ho papírem na pečení. Po upečení necháme necháme bábovku ještě 10 minut ve formě, poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Meruňkový džem protřeme sítem. Bábovku kolem dokola potřeme džemem a ozdobíme sekanými pistáciemi.
Příprava cca 40 minut., pečení cca 60 minut., kousek asi 520 kcal.

Žádné komentáře:
Okomentovat