Statná vytrvalá bylina dorůstající až do 2 m má pronikavou vůni, která připomíná polévkové koření. Dobře se jí daří v úrodné vápenité půdě, kde za několik let vytvoří mohutný keř. Na podzim listy zežloutnou a uschnou, libeček raší každý rok znovu. Množí se semeny nebo dělením trsů. Obsahuje éterický olej, vitamin C a provitamin A, hořčiny, organické kyseliny, cukry a pryskyřičné látky. Využívá se především nať, ale i semena a kořen. Libečkový kořen je léčivou drogou, která se užívá do žlučníkových čajových směsí (podporuje vylučování trávicích šťáv a žluče), působí proti nadýmání a pomáhá při zánětech močového mechýře. Několik listu bylinky stačí na ochucení polévek, luštěnin, guláše nebo dušeného masa. Libeček patří mezi důležitá koření dietních jídel. Stonky se dají kandovat v cukru a používat ke zdobení cukrovinek.


Žádné komentáře:
Okomentovat