Pro většinu z nás je kopřiva především plevelem. Tato bylina vytváří množství podzemních oddenků, kterými se i množí, proto s ní majitelé zahrad a zahrádek každoročně neúspěšně bojují. Dospělá rostlina dosahuje výšky až 1,5 m, je celá pokryta chloupky, které obsahují hystamin a kyselinu mravenčí (ty způsobují při dotyku na pokožce vznik malých puchýřků, které po chvilce zmizí). Kopřiva obsahuje množství vitaminů a železa, s ohledem na zastoupení i dalších léčivých látek je dodnes velmi ceněnou léčivkou – podporuje krevní oběh, snižuje hladinu cukru v krvi, je močopudná, výživná. Jedním slovem je zdravá! Je lékem posilujícím, čistícím a odhleňujícím. Všeobecně známé jsou především jarní čistící kůry z mladých kopřiv a vlasové koupele. Jarní kopřivy používáme i v kuchyni, konzumujeme je vždy tepelně upravené nebo spařené, přidáváme je do nádivek, polévek, bramboráků, eventuálně z nich vaříme špenát. V čistém prostředí sbíráme od jara do léta listy, nať a vršky mladých zdravých rostlin, sušíme je na stinném a dobře větraném místě. Měly by si uchovat původní barvu, zčernalé kusy vyhodíme, skladujeme pouze celé a nerozdrobené listy.


Žádné komentáře:
Okomentovat