úterý 9. srpna 2016

Česnek setý

Bezesporu patří mezi nejrozporuplnější kuchyňské ingredience. Jedni ho milují, druzí ho nemohou „ani cítit“. V každém případě obsahuje mnoho látek prospěšných našemu organismu. Působí jako antibiotikum, expektorans, antihistaminikum a antiparazitikum. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zevně se čerstvé stroužky česneku používají na kožní infekce a akné. Nejúčinnější je samozřejmě čerstvý, v tabletách – kde je ochucen a zbaven charakteristického pachu – je jeho účinek snížený. Proto si zvláště v zimním období (kdy jsou chřipkové epidemie) dopřejeme klasické topinky s česnekem nebo obyčejnou česnečku. Česnek přidáváme do pokrmů z brambor, zeleniny luštěnin, masitých jídel, tvarohových pomazánek, do zálivek a dresinků, k dochucení bylinkových octů a olejů pro přípravu salátových zálivek a marinád. Planě rostoucí česneky, jako je např. ČESNEK MEDVĚDÍ, mají většinu účinných látek soustředěnu v mladých listech. Zpravidla nevytvářejí palice ze stroužků, ale jednotlivé cibulky, kterými se také množí. Samozřejmě je lze množit i semeny. Kvetou brzy na jaře. V létě se zatáhnou a jakoby zmizí, objeví se opět zjara. Milují stinná vlhká stanoviště s humózní půdou.
Malý kulinářský tip – I pizzu můžete před podáváním posypat česnekovou natí! 


Žádné komentáře:

Okomentovat